skank.se

Tove Janssons Mumintrollen är numera populära barnkläder

Tove Janssons karaktärer Mumintrollen har hängt med oss sedan 1945. Trots sina många år på nacken är de populärare än någonsin. Nu finns det massor av merchandise – däribland barnkläder – som för sagotrollen rakt in i vår vardag och gör den mycket, mycket fantasifullare.

Muminkläder för barn

Kanske har du sett någon av de fina muminprylarna och tänkt att en sån där skulle du gärna vilja ha. De folkkära Mumintrollen finns som böcker, muggar, textilier, leksaker och barnkläder. Gammal som ung har förälskat sig i sakerna, och det finns ju faktiskt något för alla. Här tänker vi berätta om muminkläder för barn, en viktig del av den merchandise som omger Mumintrollen.

I muminkläderna möter de färgglada och roliga figurerna från Mumindalen mera klassiska skandinaviska designinslag. Det är till exempel inte ovanligt att det finns ett stort tryck med Mumin, Lilla My, Snusmumriken eller Snorkfröken mitt på en randig tröja i blått och vitt eller rött och vitt. Plaggen är oftast gjorda i den skönaste bomull men är ändå tåliga och klarar lätt av en dag i skolan.

Många av mönstren på kläderna är hämtade ur böckerna och filmerna om Mumintrollen. Känner du igen bilderna från Trollkarlens hatt och Den farliga resan? Faktiskt är Tove Janssons Mumintrollen nästan lika heliga som Astrid Lindgrens sagofigurer, ändå har vi på senare år sett en hel del härliga nytolkningar av trollen på kollektionerna med muminkläder.

Stora klädkedjor som HM och Lindex har lämnat sina avtryck på muminkläderna, men Mumin är också ett märke i sin egen rätt. Du kan köpa kläderna i barnbutiker på nätet – se exempelvis sortimentet hos Bamba.se, Lekmer.se och Jollyroom.se!

Mer om Mumintrollen

Mumintrollen är från början sagofigurer i författaren och konstnären Tove Janssons böcker med samma namn. Den första boken Småtrollen och den stora översvämningen utkom 1945. Efter det släppte hon ytterligare åtta böcker i serien och därutöver sex bilderböcker om trollen i Mumindalen.

Många har haft sina första möten med Mumintrollen på tv. Det har gjorts flera tv-serier och filmer om livet i Mumindalen. På senare år har Mumintrollet och kometjakten och Muminfamiljen på Rivieran blivit filmer. Du känner säkert igen figurerna från filmerna på de populära kläderna och sakerna med Mumin.

Livet i Mumindalen är egentligen ganska idylliskt. Där bor Mumintrollet tillsammans med Muminmamman och Muminpappan i ett tjusigt, cylinderformat och blått hus. Om det inte hade varit för att Mumintrollet och Muminpappan alltid längtar bort till resor och äventyr hade livet faktiskt kunnat vara riktigt lugnt och skönt. Men det hade ju inte blivit lika spännande berättelser då.

Tove Jansson har både skrivit texten och illustrerat de vackra bilderna till böckerna om Mumintrollen. Även dessa klassiska bilder finns på muminkläderna. Färgsättningen i bilderna avspeglar det nordiska klimatet. Den kan vara blek med inslag av röd, orange och gul färgprakt.

Så hämtade Jansson också inspiration från sin omgivning. Närmare bestämt från livet i Helsingfors och den finska skärgården. Inte att undra på att det finns något så välbekant i de sagolika motiven på barnkläderna med mumintryck.